Stadsfiets

De stadsfiets is de fiets die we kennen van de borden in de stad. Een blauw bord met een witte fiets. Hier wordt doorgaans de stadsfiets mee bedoeld. Kenmerken van een stadsfiets zijn; gesloten kettingkast, stevig frame en een goed slot. Gezien de te rijden afstanden in de stad (deze zijn relatief klein) maakt het gewicht van de fiets niet heel veel uit. Wanneer u echter een aantal trappen op moet om u fiets op te bergen gaat gewicht wel een rol spelen. Doorgaans kan een stadsfiets ook gebruikt worden voor kleine tours door de omgeving. Hierbij is het dan belangrijk dat het stuur verstelbaar is, er genoeg versnellingen zijn en er een stevig frame is.

De prijs

De prijzen van de stadsfiets kunnen ver uit elkaar liggen. Er zijn al stadsfietsen beschikbaar tussen de 200 en 300 euro. Wanneer u voor een goed merk wilt gaan met meer versnellingen, mooier uiterlijk, dan kan de prijs zomaar de hoogte in schieten.  Het is wat u zelf prettig vind en wat u er aan uit wilt geven. Het aantal versnellingen heeft een grote invloed op de prijs. Wanneer u kiest voor 3 versnellingen (hiermee rijdt u prima rond op het gemak) zal de prijs iets lager liggen als wanneer u 7 of 8 versnellingen heeft (wanneer u aardig door wilt fietsen). Dit is allemaal afhankelijk van wat u prettig vind.

Zoals eigenlijk bij elke fiets is het belangrijk om de fiets daadwerkelijk te zien en eventueel uit te testen voordat u over gaat op de koop. Het is al met al een behoorlijke investering en deze dient goed overdacht te zijn.