Racefiets

De racefiets is de sportieve fiets voor op de weg. Hoewel een racefiets helemaal aan te passen is aan de wensen van de klant - en ‘de’ racefiets dus eigenlijk niet echt bestaat - is de definiërende eigenschap dat het een fiets met krom stuur is, smalle bandjes en veel versnellingen.

Zoals genoemd is de racefiets aan te passen aan de wensen van de klant. Zo zijn er racefietsen in verschillende prijsklassen en maten. Gezien het feit dat er op de racefiets een hogere snelheid wordt behaald is het belangrijk om goed voorbereid op weg te gaan. Naast de check van banden, ketting, stuur e.d. is het ook belangrijk om gebruik te maken van een fietshelm. Gezien de dunne banden van de racefiets en de hoge snelheid ligt een ongeluk makkelijker om de hoek. Wanneer u een racefiets aanschaft is het belangrijk te kijken naar het beschikbare budget en de verschillende fietsen. Een overzicht waarop gelet dient te worden:

-          Maat

-          Wielen

-          Versnellingen en Remmen

-          Zadel

-          Prijs

-          Trappers

-          Gewicht

-          Framemateriaal en Vorm

Wanneer u zich op wilt maken voor een ritje op de racefiets is het aan te raden dat u zichzelf goed zichtbaar maakt. Gezien het feit er hoge snelheden worden gehaald en de fiets minder opvalt is het voor de overige weggebruikers soms lastig om u te kunnen herkennen. Voornamelijk rijden veel wielrenners in groepen, waardoor het voor het overige verkeer makkelijker is deze te herkennen. Om u herkenbaar te maken aan het overige verkeer is het aan te raden reflecterend tape of reflecterende kleding te dragen.