Nieuwe Fiets

Nieuwe Fiets

Een nieuwe fiets kopen, daar komen veel keuzes en beslissingen bij kijken. Want het is tegenwoordig geen simpele aankoop meer. Voor elke doelgroep bestaan er verschillende fietsen in diverse prijssegmenten. Om u op weg te helpen zetten wij enkele zaken voor u op een rij.

De Stadsfiets

De stadsfiets, zoals die op alle verkeersborden wordt getoond. Het is ook de meest verkochte fiets in Nederland. Deze fiets heeft een stevig frame met voor mannen een horizontale bovenbuis en voor vrouwen een aflopende, vaak net wat kortere bovenbuis. 

De Omafiets

De omafiets is een populaire, stijlvolle fiets die in Nederland veel wordt verkocht. Niet voor niets worden deze elegante fietsen, vaak in een donkere kleur gespoten, in het buitenland ‘Dutch bikes’ genoemd. Wat een fiets een omafiets maakt zijn het hoge stuur, een klapstandaard en de twee framebuizen, waarvan de bovenste een kromming naar beneden heeft. In de meest simpele versie heeft zo’n omafiets een terugtraprem en geen versnellingen.

Elektrische fiets

Een elektrische fiets heeft een accu en een elektromotor, waardoor u trapondersteuning krijgt of zelfs helemaal niet meer hoeft te fietsen. Met trapondersteuning moet u dus wel nog zelf trappen, maar het voelt een beetje alsof u van een heuveltje af fietst. De elektrische fiets is niet alleen voor mensen die geen goede conditie (meer) hebben, het is ook gewoon een goede optie als u wat minder lang over een grote afstand wilt doen. Zie hiervoor ook De E-bike voor meer inhoudelijke informatie.

De Racefiets

De racefiets is de sportieve fiets voor op de weg. Hoewel een racefiets helemaal aan te passen is aan de wensen van de klant - en ‘de’ racefiets dus eigenlijk niet echt bestaat - is de definiërende eigenschap dat het een fiets met krom stuur is, smalle bandjes en veel versnellingen.

De Mountainbike

De mountainbike is de sportieve fiets voor in de bossen en het veld. Vanwege het stevige frame en de grove banden kun je over heel ruw terrein fietsen met een MTB. In duurdere fietsen zit ook nog voor- en/of achtervering, wat zorgt voor meer comfort en minder harde klappen op je frame.

Een Hybridefiets

Een hybride fiets combineert de technieken van de racefiets en de mountainbike. ‘Hybride’ betekent immers ‘kruising’ of ‘combinatie’. Het frame lijkt op dat van een racefiets, maar er zit een mountainbike-stuur op. Ook de banden zijn iets dikker en met meer profiel dan banden op een racefiets. Zo heb je dus wel een snelle fiets, maar hoef je niet diep in een gekromd stuur te hangen.