Museum Velorama

Het Nationaal Fietsmuseum VELORAMA

Het Velorama, het enige fietsmuseum dat Nederland rijk is! - herbergt een schat aan informatie, compleet met zo'n 250 echte, antieke exemplaren. Een lust voor het oog, voor alle generaties fietsliefhebbers. Bezoekers uit allerlei landen, maar veelal ook vanuit ons eigen land, zijn het met ons eens: de fiets is een prachtige uitvinding! Sta er eens bij stil en geniet van de historie van het zo geliefde stalen ros. 


VELORAMA opende in 1981 aan de Waalkade te Nijmegen. Het is voortgekomen uit een privécollectie antieke en eigentijdse fietsen en accessoires, bijeengebracht door de oprichter G.J. Moed. 

In het voorjaar van 1998 werd het pand verbouwd om meer ruimte te scheppen voor de collectie. Die omvat tweewielers en meerwielers van nu en vroeger, vanaf de loopfiets (Draisine) uit 1817. VELORAMA toont een compleet overzicht van de ontwikkeling van de fiets sinds de loopfiets tot de geavanceerde fiets van vandaag en zelfs van morgen. Het museum brengt het verhaal van de ontwerpers en de fabrikanten tot leven. In het voorjaar van 2006 vierde het museum haar 25-jarig bestaan. Ter gelegenheid hiervan werd de collectie opnieuw herzien en aangevuld met enkele schitterende rijwielen. 

VELORAMA heeft een waardevolle verzameling West-Europees cultureel erfgoed onder haar dak. Die omvat ook een uitgebreide verzameling accessoires en posters. Belangrijke documentatie is op afspraak vrij in te zien. 

In eigen atelier worden aanwinsten gerestaureerd die, als ze bij VELORAMA binnenkomen, doorgaans in slechte staat zijn. Ze zijn 100 à 150 jaar oud, of nog ouder. Door de historie van de fiets vast te leggen proberen wij een bijdrage te leveren aan een groeiende inzet van de moderne fiets voor vervoer op de korte afstand. 


Fietsmuseum Velorama

Waalkade 107

6511 XR Nijmegen

www.velorama.nl

museum