De Werkplaats

Een Fietsenwinkel en de werkplaats

Een fietsenwinkel is niet alleen een verkooppunt, maar kan u ook helpen als er iets mis is met uw fiets, wanneer u de fiets een (half)jaarlijkse onderhoudsbeurt nodig heeft of als u bepaalde aanpassingen aan uw fiets wil laten doen. Of zelfs als u uw gewone fiets wil ombouwen van een gewone fiets naar een elektrische fiets. Daarom is een professionele werkplaats een essentieel onderdeel van een fietsenwinkel. Fietsenwinkels met het FietsNL kwaliteitskeurmerk voldoen aan de strenge eisen van de ARBO wet.

Onderhoud 

Allereerst is de werkplaats een overzichtelijke en schone plek waar gewerkt kan worden aan uw fiets. Bij sommige fietsenwinkels is er een open werkplaats, zodat u met eigen ogen kunt zien hoe er wordt gewerkt – net zoals sommige restaurants een open keuken hebben zodat u kunt zien op welke wijze het eten wordt bereid. Wanneer het om een afgesloten werkplaats gaat, kunt u op het FietsNL-keurmerk vertrouwen dat ook hier nauwkeurig en netjes wordt gewerkt.

Veiligheid en kwaliteit 

In de werkplaats moet (specialistisch) gereedschap aanwezig zijn om van elk merk dat in de fietsenwinkel wordt verkocht, fietsen te kunnen onderhouden. Dit voorkomt beschadigingen aan uw fiets en zorgt voor de hoogste kwaliteit van het onderhoud en daarmee uw veiligheid. Alles binnen de werkplaats is geautomatiseerd, wat onder andere betekent dat uw fiets in een computersysteem staat en er voor alle medewerkers op te zoeken is wat er in het verleden met uw fiets is gebeurd.

Wetgeving 

Tot slot is er nog een belangrijk element waar Stichting FietsNL binnen de werkplaats op let. De werkplaats moet zodanig ingericht zijn dat medewerkers van de fietsenwinkel er kunnen werken volgens de ARBO-wetgeving. Dit betekent onder andere dat er automatische liften zijn om fietsen omhoog te tillen, zodat de medewerker niet constant hoeft te bukken of boven zijn macht aan het werken is als hij aan uw fiets bezig is.