De Organisatie

De Fietsenwinkel als organisatie

Stichting FietsNL werkt alleen met fysieke winkels, waar u terecht kunt voor onderhoud, service en garantie en waar medewerkers voor u klaar staan om u bij te staan bij de aankoop van een fiets, fietsonderdelen of accessoires. Voorlopig blijft de fysieke winkel de enige doelgroep van FietsNL. Er zijn geen concrete plannen om in de nabije toekomst ook fietsenwinkels op het internet te gaan beoordelen. De reden hiervoor is dat het opstellen en met name controleren van de criteria bij internetwinkels een stuk lastiger gaat. De kwaliteit van het keurmerk zou daarmee teniet worden gedaan.

De kenmerken van een FietsNL fietsenwinkel

De door Stichting FietsNL erkende fietsenwinkel is een officiële merkendealer. Er wordt van de fietsenwinkel verwacht dat zij in het aanbod verschillende fietsenmerken opnemen. Hieronder moeten ook enkele A-merken vallen, zoals Gazelle, Batavus of Giant. Als officiële merkendealer zal de fietsenwinkel daarmee ook altijd beschikken over de meest recente fietsencollectie. Er is kennis over de producten zoals die op het moment of in de toekomst door de verschillende fietsfabrikanten worden gemaakt en de fietsenwinkel heeft alle kennis en materiaal in huis met betrekking tot de originele onderdelen van de fietsen. Het is de hoofdactviteit van fietsenwinkels met het FietsNL-keurmerk om tweewielers en gerelateerde producten te verkopen.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen  

Omdat Stichting FietsNL aandacht voor het milieu en duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, komt ook het maatschappelijk verantwoord ondernemen voor op de lijst met criteria waaraan fietsenwinkels moeten voldoen. In de praktijk betekent dit dat fietsenwinkels milieubewust ondernemen, bijvoorbeeld door al het afval te scheiden, chemisch afval altijd naar het depot te brengen en producten en fiets(onderdel)en altijd zo veel mogelijk te recyclen. Daarnaast worden zij gestimuleerd om het maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) zo ver mogelijk in hun bedrijf door te voeren. Wat er allemaal behoort bij MVO kunt u terugvinden onder ‘Maatschappelijk verantwoord ondernemen’.