De Omafiets

De Omafiets

De omafiets is een populaire, stijlvolle fiets die in Nederland veel wordt verkocht. Niet voor niets worden deze elegante fietsen, vaak in een donkere kleur gespoten, in het buitenland ‘Dutch bikes’ genoemd. Wat een fiets een omafiets maakt zijn het hoge stuur, een klapstandaard en de twee framebuizen, waarvan de bovenste een kromming naar beneden heeft. In de meest simpele versie heeft zo’n omafiets een terugtraprem en geen versnellingen. 

De omafiets heeft wielen van 28 inch, voor een fiets is dit heel groot. Deze grote wielen en de afstand van het zadel tot het stuur maken van deze fiets een zeer comfortabele fiets. De houding op een omafiets is rechtop en daardoor heel goed voor rugklachten (of heel slecht, want ze zijn er niet). Het staat in ieder geval vast dat rugklachten voorkomen kunnen worden door de rechte houding op de omafiets.

Postbodes, moeders, maar ook studenten maken veelal gebruikt van de omafiets. De reden waarom zij dit doen is eigenlijk heel eenvoudig. De omafiets is heel stevig en stabiel en beschikt over een sterke bagagedrager. Ideaal voor moeders die kinderen naar school moeten brengen, de postbode die de post rondbrengt en kinderen die naar school gaan.

Omafiets kopen


Er zijn verschillende mogelijkheden waar je een omafiets kunt kopen. Een doe-het-zelf-zaak is hier een voorbeeld van, maar tegenwoordig gaan steeds meer winkels of bedrijven de verkoop van een omafiets op zich nemen. Bij de een is de omafiets goedkoop en bij een andere weer duur. Goedkoop is niet altijd slecht, denk hierbij aan aanbiedingen e.d. De kenmerken zijn het hoge stuur, jasbeschermers en de gesloten kettingkast. Tevens is het belangrijk te kijken naar de trapas. Er zijn twee verschillende soorten trapassen; de kogellagertrapas en de BSA-trapas. Als het trapashuis wordt afgesloten door middel van een stofkap, meestal van plastic, dan heeft u te maken met een kogellagertrapas.


Naast de bekende grote omafiets zijn er ook omafietsen voor de kleinere onder ons.

De......">