Onderhoud

De ketting gaat op een elektrische fiets ook vaak net wat minder lang mee dan op een stadsfiets, omdat hij onderdeel uitmaakt van het aandrijfsysteem. Om de levensduur van de ketting zo veel mogelijk te verhogen, is regelmatig invetten essentieel. Dit kunt u zelf doen of u kunt uw fiets regelmatig bij de fietsenwinkel langs brengen voor een onderhoudsbeurt. 

Aan de motor kunt u zelf niet veel doen. Zorg dat het beschermend omhulsel ervan droog en schoon blijft. Ook alle elektrische onderdelen moeten ten alle tijden droog blijven, dus vrij van water of zelfs vocht. U mag bij het schoonmaken van een elektrische fiets daarom nooit een emmer water over de fiets gooien of een hogedrukspuit gebruiken. Wanneer u in de regen hebt gefietst of als uw fiets op een andere manier toch nat is geworden, maak de fiets dan zo snel mogelijk droog met een (licht vochtige) doek. Het spreekt voor zich dat het verstandig is de elektrische fiets niet buiten in de regen te laten staan, maar altijd zo snel mogelijk te stallen in een droge, schone ruimte. Hieraan verwant is het af te raden uw elektrische fiets buiten in de zon te laten staan.

Als er iets is met uw elektrische fiets, met name als het om een mechanisch onderdeel gaat, laat dit dan bij voorkeur altijd nakijken door een FietsNL erkende fietsenwinkels bij u in de buurt. Omdat de winkels aan de eisen voldoen op het gebied van elektrische fietsen.

Om ervoor te zorgen dat uw fiets zo lang mogelijk meegaat, kunt u het beste net als bij stadsfietsen de elektrische fiets ten minste twee keer per jaar naar de fietsenwinkel brengen voor een servicebeurt – of op zijn minst eenmaal per jaar. Zo kunnen ook alle onderdelen gecontroleerd worden, zodat u niet ineens met een kapotte motor of lege accu komt te zitten.