Gebruiksdoeleinde

Een nieuwe fiets

Een nieuwe fiets kan gebruikt worden voor verschillende doelen; bijvoorbeeld om dagelijks van thuis naar het werk te fietsen (woon-werkverkeer); om één of twee keer per week even langs de winkel te gaan; om in het weekend lekker een rondje buiten te fietsen; om te sporten; om wedstrijden mee te rijden; om kinderen of spullen mee te vervoeren; of een combinatie hiervan. Voor elke activiteit kunt u het beste uit één of een paar soorten fietsen kiezen. Niet elke fiets is voor elke activiteit namelijk geschikt.

Woon-werkverkeer  

Woon-werkverkeer (tot ongeveer 20km per dag). Voor woon-werkverkeer beneden een bepaalde afstand kan een basic stadsfiets of omafiets voldoen. De omafiets zonder versnellingen en een terugtraprem is voldoende als het werk om de hoek ligt van uw huis, maar handremmen en versnellingen zijn een fijne bijkomstigheid als de forensentrip een langere afstand heeft.

Woon-werkverkeer (meer dan 20km per dag). Wanneer de afstand voor het woon-werkverkeer langer dan zo’n 20km op een dag wordt, dan kan het verstandig zijn om een fiets aan te schaffen die meer comfort biedt. Omdat uw positie op de fiets bepalend is voor uw fietscomfort is het van belang verschilende modellen fietsen te proberen.

Een andere optie is de elektrische fiets, waarbij de positie op de fiets hetzelfde is als op een stads- of omafiets, maar de trapondersteuning het fietsen net wat lichter maakt. Volgens de verkoopcijfers zijn forensen die dergelijke afstanden rijden de grootste afnemers van de elektrische fietsen. Daarmee wordt het imago van de elektrische fiets ook steeds hipper. Let er wel op dat de actieradius van de fiets zodanig is dat u het Naar uw werk en weer terug redt.

Recreatief en Woon-werk

Om af en toe naar de stad te fietsen of om een boodschap te halen komt de stadsfiets van pas. Een gesloten kettingkast is daarbij aan te bevelen verwege het onderhoudsvrije aspect. Omdat de fiets uw boodschappen moet kunnen dragen worden voor de stadsfiets vaak roestvrij stalen of dubbelwandig aluminium velgen gebruikt. Daarnaast is een gesloten versnellingssysteem aan te raden, omdat dat minder schadegevoelig is als u uw fiets in een stalling zet. Uiteraard zijn goede sloten een absolute aanrader.

Een combinatie 

Woon-werkverkeer én recreatief. Het ligt eraan wat de verhouding woon-werkverkeer en het recreatieve fietsen is om te bepalen wat de meest geschikte fiets is. Ook uw eigen voorkeuren en conditie spelen hierin mee. Als het rijcomfort tijdens de ritten naar het werk belangrijker voor u is, dan kan een tourfiets of een hybride fiets uitkomst bieden.

Kinderen meenemen

Als u uw kinderen mee wilt nemen op de fiets is het uiteraard een must dat uw fiets stevig en veilig is. Een degelijke stadsfiets is hiervoor het meest geschikt. Met één kind voorop en eentje achterop is een terugtraprem namelijk niet zo veilig. Een gesloten versnellingssysteem zorgt voor minder onderhoud, maar een derailleurversnelling trapt wat lichter, wat met het extra gewicht van de kinderen wellicht prettig is.

Sportief fietsen 

Een hybride fiets kan recreatief of voor woon-werkverkeer worden gebruikt, maar ook voor sportieve doeleinden. Bijvoorbeeld in plaats van een mountainbike, maar dan wel alleen als de ondergrond waarop gefietst wordt niet té zacht is. Soms wordt een sportieve, hybride fiets ook wel cross-hybride genoemd, maar dit is meer een marketingterm dan dat het daadwerkelijk een verschil met de reguliere hybride fiets aanduidt.

Mountainbike 

Wilt u echt in de bossen of de modder gaan fietsen, dan is het zeer aan te raden een mountainbike aan te schaffen. Traditioneel hebben MTB’s wielen met een diameter van 26 inch (ongeveer 66cm), maar in opkomst zijn de wielen van 29 inch. Voor het comfort en voor de snelheid is het mogelijk om voor vering te kiezen, dat kan zowel op de voor- als achtervork. Rock Shox is het bekendste merk voor veringen en levert die in verschillende prijscategorieën.

Racefiets 

Een racefiets is geschikt voor toeren op de weg of als u wedstrijden wilt gaan fietsen. Er zit wel een verschil in benadering tussen racefietsen voor toerders en voor wedstrijdrenners, zie daarvoor ook ‘De Sportspecialist’. Racefietsen hebben altijd wielen met een diameter van 28 inch. Het frame is erg licht en wordt gemaakt van staal, aluminium of carbon. Bij de trappers zitten twee of drie tandwielen en achter kunnen er 9, 10 of soms zelfs 11 zitten.

Wedstrijden rijden

Wedstrijden zijn er voor de mountainbike, de racefiets en de veldritfiets. Een veldritfiets is eigenlijk een racefiets met iets grovere banden. Je fietst er ook mee door het veld of de modder, maar bij het veldrijden worden vaak hindernissen neergelegd of gecreëerd waardoor uitklikken uit de pedalen en de fiets op de schouder meenemen noodzakelijk is. Met een mountainbike, die veel zwaarder is, gaat zoiets niet. Daar worden de parcoursen dus ook op gemaakt.

Voor wegwedstrijden is er de racefiets. Voor clubwedstrijden bij de plaatselijke wielervereniging voldoet een simpele racefiets. Wanneer u overweegt om landelijke wedstrijden te gaan rijden, dan is het wenselijk dat uw racefiets van een minimale kwaliteit is (bijvoorbeeld een carbon frame) en aan bepaalde eigenschappen voldoet. Dit ligt in het verlengde van het verschil in benadering tussen een racefiets voor toerders en wedstrijdrenners. Voor wedstrijdrenners is het sowieso nog belangrijker dat de fiets goed onderhouden wordt: Versleten remblokjes of een onderdeel dat afbreekt (bijvoorbeeld door slijtage) kan zorgen voor ernstige ongelukken. 


Een......">