Onderhoud van de elektrische fiets - 13:28 17-10-12

Een fiets heeft als groot voordeel dat er weinig onderhoud plaats vind. Het is echter wel belangrijk dat u regelmatig de banden en de ketting controleert. Gezien de huidige trend dat er veel mensen een elektrische fiets aanschaffen, is er besloten om u informatie te geven over het onderhoud van de elektrische fiets.

Een elektrische fiets heeft ook niet veel onderhoud nodig. Naast de bandenspanning heeft de elektrische twee grote onderdelen namelijk een motor en een grote batterij. De batterij voorziet de motor van stroom. Belangrijke aspecten zijn de opslag van de fiets op een plek waar het niet snel vochtig wordt en het goed opladen van de batterij. Hieronder worden kort een aantal onderdelen nog extra uitgebreid.

Motor

Voor de aflevering van een elektrische fiets wordt deze gekalibreerd. De kalibratie zorgt ervoor dat uw trapomwentelingen overeenstemmen met de hoeveelheid kracht die de motor levert. In veel gevallen word de onderhoudsinterval ingesteld op 500 kilometer, als dit aantal bereikt is moet de fiets in veel gevallen terug naar de fietsenwinkel om nagekeken te worden. Via een signaal in het display wordt dit aangegeven en dient u terug te gaan naar de dealer. Het onderhoud van de elektrische fiets kan u laten doen wanneer u dat nodig acht. Het is dan een kwestie van het signaal uitschakelen. Tevens is het mogelijk om een aantal programma’s in te stellen waarbij u kunt kiezen welke stijl u wilt gebruiken. Voor verdere informatie van deze mogelijkheden verwijs ik u graag naar de dealer.

De batterij

Zoals bekend hebben batterijen de meeste kans op kamertemperatuur. Zeker wanneer de koudere dagen aanstaande zijn in ons land, is het aan te raden de batterij op te laden op kamertemperatuur. De elektrische fietsen welke beschikken over een uitneembare batterij hebben hier een voordeel, want die zijn makkelijk mee te nemen naar binnen. Zoals eveneens bekend is het niet verstandig om een batterij op te laden als hij nog maar half leeg is. Dit verkort de levensduur van de batterij enorm. Dit geld natuurlijk ook voor batterijen van de elektrische fiets. U moet de batterij dus zoveel mogelijk leegrijden eer u hem gaat opladen. Via de dealer is het mogelijk dat u een garantie krijgt op de batterij. Dit wordt dan uitgedrukt in een aantal ladingen in plaats van jaren.  Het kan echter geen kwaad om de batterij op te laden wanneer u van plan bent een hele lange fietstocht te maken. U wilt natuurlijk niet ineens stil staan tijdens de tocht. Als laatste is het mogelijk dat wanneer u de elektrische fiets een tijd niet gebruikt er sprake is van zelfontlading. U moet dus regelmatig de accu op laden.